A jak je to u nás?

Na deset a půl milionu obyvatel máme t.č. kolem sedmdesáti tisíc videoloterijních termínálů a výherních hracích přístrojů.Lidé z ministerstva financí, kteří mají regulaci hazardu na starosti, nás straší obavami z vylhaných (neboť nikde neexistujících) důsledků protihazardní prohibice.

Minulý týden dokonce šéf odboru dozoru nad hazardem Karel Korynta se svými podřízenými Janem Řeholou a Monikou Karpf navštívili veřejnosti nepřístupnou obchodní výstavu Expo Forbes 2012. Zde přátelsky pohovořili se zástupci hazardní lobby a v rozšafné náladě pořídili na důkaz boje s hazardem několik fotografií plných laskavých úsměvů - viz foto organizátora výstavy Ivo Kasala s Marikou Karpf (vlevo), zástupkyní ředitele odboru státního dozoru nad hazardem Karla Korynty. 

Ministerstvo financí, která má regulaci hazardu v gesci, si jako partnera pro průzkum gamblingu vybralo ke spolupráci sdružení, které je sponzorováno hazardními společnostmi. 
Loterní zákon máme oproti dosavadní maďarské praxi naprosto benevoletní a zdanění směšně nízké. Přesto ministerstvo financí při povolování několika desítek tisíc video-loterijních terminálů tento zákon setrvale a mnohonásobně porušuje. Navzdory protestům ombudsmana a několika nálezům Ústavního soudu odmítá ministerstvo obcím přiznat jejich ústavně zaručené právo naregulaci tvrdého hazardu na jejich území. 
Za bezpečnostní riziko vládní činitelé hazard rozhodně nepovažují. Ve výroční zprávě BIS za rok 2010 se však píše: "Terčem lobbistického tlaku se staly předpisy z oblasti regulace hazardu a energetiky. Silné zájmové skupiny dokázaly prosazovat své cíle na všech úrovních tvorby právních norem." A loňské výročce zase: "Zástupci hazardní lobby ovlivňovali legislativní proces, který upravoval a zpřísňoval podmínky pro podnikání v hazardu, a to přes instituce, kde se o podobě nové legislativy rozhodovalo." Instituce, kde se o podobě hazardní legislativy rozhoduje, jsou: Ministerstvo financí, vláda, parlament, prezident.

Takže si, milý Ježíšku, letos pod stromeček přeju, aby se stal zázrak a ministra hazardu Kalouska osvítil tvůj kolega, Duch Svatý, ke kterému se v přímém televizním přenosu minulý pátek modlil. A přeju si, aby mu Duch Svatý vysvětlil, že brát úplatky od hazardní mafie je hřích. A že důsledkem epidemie gamblingu, kterou má pan Kalousek na svědomí, není jen bezpečnostní riziko pro náš stát, ale statisíce ožebračených hráčů a jejich rodin, kriminalita, zvýšené náklady na policii a léčbu závislých, rozvrácené rodiny, dluhové pasti jak gamblerů, tak jejich věřitelů, stovky sebevražd, zanedbávání péče o děti, snížená schopnost pracovat, kriminalita v důsledku nutnosti opatřovat si další finance ke "hře", praní špinavých peněz a další přidružený organizovaný zločin. A že "hraní" na automatech není pro spoustu hráčů žádná hra, ale vážná a zhoubná nemoc. Díky!